Skip to content

Architektura i nowoczesne budownictwo – Architektura i transformacja elBulli / From Worlds Best Restaurant to Culinary Research Foundation

1 miesiąc ago

775 words

Maribel Ruiz de Erenchun Jedzenie dotyczy zarówno architektury, jak i koncepcji smaku.
Z jedzeniem pochodzi suma jego części, aby stworzyć całość, wielką dbałość o szczegóły i emocje związane z pierwszym kęsem, takie jak wejście w niezapomnianą przestrzeń po raz pierwszy.
Jorge Louis Borges mówi: Smak jabłka leży w kontakcie owocu z podniebieniem, w samym owocu, w podobny sposób poezja leży w znaczeniu wiersza i czytelnika, a nie w linii drukowanych symboli na stronach książki.
Najważniejszy jest akt estetyczny, emocje, niemal fizyczne emocje towarzyszące każdemu czytaniu.
Ferran Adria, mistrz kuchni elbulli, który został religijnie nazwany najlepszą restauracją na świecie, ma heideggerowskie podejście do jedzenia, gotowania i fizycznego jedzenia.
Podobnie jak architekci z takim samym heideggerowskim podejściem i koncepcjami materialnymi, tworzeniem i doświadczaniem przestrzeni.
Podobnie jak Jorge Louis Borges i heideggeriańscy architekci, Ferran Adria przechodzi przez królestwo gotowania i wkracza w obecność pełni doświadczenia.
Przekształcając tradycyjne sposoby odżywiania i podnosząc je do niezapomnianego momentu, w którym spotykają się pamięć, doświadczenie i smak.
Czytaj dalej, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje.
+ 252 elBulli była restauracją należącą do Ferran Adria, urodzonego w Katalonii szefa kuchni.
ElBulli słynie na całym świecie ze swojej awangardowej kuchni, z wykorzystywania kuchni molekularnej i co roku ma wysokie zapotrzebowanie na około 2 000 000 rezerwacji, przy czym tylko 8 000 z nich faktycznie zasiada w restauracji.
Niestety, 30 lipca tego roku elBulli po raz ostatni zamknął rezerwację po około 50 latach otwarcia.
.
Maribel Ruiz de Erenchun Nowy rozdział w życiu elBulli rozpocznie się w 2014 r., Ponownie otwierając drzwi nie w restauracji, ale raczej jako awangardowe badania myślowe i kulinarne.
.
Maribel Ruiz de Erenchun Aby lepiej zrozumieć, dokąd zmierza elBulli, lepiej zrozumieć, skąd pochodzi.
ElBulli, jak wspomniano powyżej, jest własnością i jest zarządzany przez katalońskiego urodzonego szefa kuchni, Ferrana Adria, który w wieku 22 lat zaczął w kuchni jako kucharz linii, ale tylko 18 miesięcy później został szefem kuchni.
ElBulli znajduje się w Cala Montjoi, pięknej i zacisznej zatoce niedaleko miasta Roses w prowincji Girona w północnej Hiszpanii, kilka godzin od Barcelony i niedaleko od Perpignan.
Plan strony Restauracja znana była również z tego, że była otwarta tylko przez sześć miesięcy każdego roku, od kwietnia do września.
Robiąc to od lat temu, kiedy restauracja została po raz pierwszy otwarta, właśnie w tym czasie większość odwiedzających przybyła do Cala Montjoi podczas letnich wakacji.
Ale od 1987 roku jedynym sposobem na wykonanie wszystkich prac niezbędnych do stworzenia menu było otwarcie na sześć miesięcy w lecie, a resztę roku spędziłyśmy w warsztatach w Barcelonie, przygotowując dania na następny sezon.
To na tym poziomie rygoru, który pozwala im oferować tylko jedną usługę dziennie, oferując kompleksową aranżację ponad 30 kursów i 4 godziny podczas ich serwowania kolacji.
ElBulli został wyróżniony czterema gwiazdkami Michelin, najwyższym odznaczeniem, jakie restauracja może zdobyć od czasu otwarcia, chociaż został usunięty, gdy Ferran Adria został szefem kuchni, zgodnie z przepisami Michelin Star.
Restauracja prowadziła około 160 dni w roku, obsługując około 50 osób dziennie, w sumie około 8000 rocznych gości, którzy doświadczyli magii elBulli.
W firmie ElBulli pracuje od sześćdziesięciu do siedemdziesięciu osób, w zależności od pory roku, co sprawia, że średnio jest więcej pracowników niż gości.
Szefowie kuchni zwykle pracują na dwanaście godzin, a ci, którzy biorą udział w porannych sesjach kreatywnych, w których opracowywane są nowe potrawy, zaczynają około trzy godziny wcześniej.
Zespół przed domem pracuje przez około dziesięć godzin dziennie.
.
Maribel Ruiz de Erenchun Zamiast wybierać dania z menu, każdy z gości otrzymuje menu degustacyjne składające się z dwudziestu ośmiu i trzydziestu pięciu dań, składające się z koktajli, przekąsek, przekąsek, dań z avantem i morfingu.
Morfingi są wymysłem elBulli, które zastępują czworonogi na końcu posiłku.
Kolacja w ElBulli, bezcenna w sensie imprezy, kosztowałaby około 250 euro lub 335 USD.
Maribel Ruiz de Erenchun Aby jeszcze bardziej porównać poziom dyscypliny z Ferran Adria i wspaniałą praktyką architektoniczną, poniżej przedstawiono etapy tworzenia naczyń w firmie ElBulli:.
Maribel Ruiz de Erenchun Podczas warsztatów w Barcelonie (tak, mają oddzielne studio, podobne do badania materiałów), członek zespołu kreatywnego ma pomysł na nową technikę, koncepcję lub danie.
Pomysł został opracowany przy użyciu jednego lub więcej elementów t
[przypisy: gabloty muzealne, gablota ogłoszeniowa, obróbka miedzi ]

Powiązane tematy z artykułem: gablota ogłoszeniowa gabloty muzealne obróbka miedzi