Skip to content

Nowoczesna architektura : Propozycja Alternatywnego parkingu w parku samochodowym / Studio Mozhao

1 miesiąc ago

396 words

Widok ulicy 01 Mozhao Studio udostępnił nam swoją pierwszą nagrodę w konkursie Alternative Car Park Tower, który odbył się w posiadaniu AC_CA.
Ich konstrukcja integruje ratusz w Hongkongu, system pieszy na drugim piętrze i ulice na poziomie drugiego piętra, zapewniając wygodną i przyjemną sieć przestrzeni publicznych.
Ze względu na tę strategię wieża parku przedstawia statek pasażerski, który nawiązuje i nawiązuje do pobliskiego ratusza w Hong Kongu.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Wieża parkingowa jest w pewnym stopniu budynkiem użyteczności publicznej, w którym ludzie mogą przechodzić przez pewien czas.
Najwyższe piętro, które ma wysoką wartość ze względu na wspaniały widok na Port Wiktorii i Kowloon, składa się z kawiarni i wielofunkcyjnego pomieszczenia, do którego można w każdej chwili dotrzeć.
Linia horyzontu w Hongkongu Problem związany z planowaniem zakorzeniony w historii skutkuje wysokim wskaźnikiem pustostanów na większości parkingów w dni wolne od pracy.
Poza tym, dodając wymiar czasu, podejście polegające na przekształcaniu programów w tym samym miejscu jest istotnym czynnikiem w rozwiązaniu problemu niedoboru gruntów i tworzenia dynamicznego środowiska miejskiego w Hongkongu.
Dlatego w dni wolne od pracy, zmieniając trasy samochodów, miejsce parkingowe w pobliżu parteru zostaje przekształcone w tymczasowy rynek, który jest pomocniczy dla ratusza w Hongkongu.
Ta transformacja zapewnia witalność i energię na miejsce parkingowe i oferuje małe możliwości biznesowe dla osób.
Miejsce parkingowe W pełni zautomatyzowany parking zawsze sprawia wrażenie monotonnych form, a nie form o ukrytym mechanicznym pięknie, które nie zostało zbadane.
W naszym systemie w pełni zautomatyzowany parking znajduje się ponad najwyższym wielofunkcyjnym obszarem, tworząc 80-metrowe zewnętrzne atrium.
Samochody są przewożone z parteru na miejsca parkingowe za pomocą wyciągów spiralnych i poziomych szyn.
Atrium, które zmienia się wraz z ruchem mechanizmu w pełni zautomatyzowanego parkowania, zapewnia wielofunkcyjny obszar o charakterystycznej atmosferze.
Tymczasem wielofunkcyjny obszar ze spektakularnym widokiem na morze i różnymi zajęciami zapewnia także wygodną strefę oczekiwania dla osób, które odbierają samochody.
widok dnia roboczego Architekci: Studio Mozhao (CCDI) Lokalizacja: Hong Kong, Chiny Zespół projektu: Guansheng Zeng | Chen Chang, Chao Fu, Guolin Liu, Dandan Zhang, Jin Zhang, Ju Zheng Kategoria: Wieża publiczna (konkurs) Pierwsza nagroda Rok projektu: 2011 Obszar projektu: 30 000 m2 Klient: [AC-CA] Konkurs architektoniczny Concours d.
Architektura
[przypisy: gabloty informacyjne, obróbka miedzi, donepezil ]

Powiązane tematy z artykułem: donepezil gabloty informacyjne obróbka miedzi